28 lis 2010

Jesienny makaron z marchewką i papryką

Zima przyszła, jak zwykle za wcześnie. zawsze przychodzi za wcześnie. Zima jest pożądana tylko w okresie Bożego Narodzenia, przynajmniej przeze mnie.
Tak więc ja uparcie robię danie z jesiennych składników i w jesiennych kolorach.
Za to w zimowej scenerii.

Skorzystałam z tego przepisu, dodałam tylko 1/2 łyżki curry do śmietanki na końcu.



Polecam!

23 lis 2010

Delikatny krem marchewkowo - kokosowy

W skali 1:10 daję tej zupie 5.
Niby nie dużo, ale chciałabym ją zaprezentować ze względu na ciekawe połączenie smaków - nasza polska marchewka, seler i por + orientalny imbir i mleczko kokosowe.
Dla lubiących (a ja obecnie muszę lubić) bardzo delikatne smaki.



Delikatny krem marchewkowo - kokosowy
dla 4 - 5 osób

5 dużych marchewek
1 por (tylko biała część)
1 mała bulwa selera
5cm kawałek imbiru
sok z 1 limonki (ewentualnie z połówki cytryny)
2 puszki mleczka kokosowego
1 szklanka wody
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Warzywa i imbir obrać, posiekać.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć warzywa, chwilkę podsmażyć. Zalać wodą i dusić pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Wlać mleczko kokosowe, chwilkę podgotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Można podawać z grzankami polanymi oliwą i potartymi kawałkami czosnku.

Smacznego!

20 lis 2010

Ostry krem z dyni



Ostry krem z dyni
dla 3 osób
inspiracja - Kuchnia 11-2006

duży kawałek dyni (ze skórka i miąższem około 2,5 kg)
3 szklanki bulionu (może być z kostki)
½ szklanki mleka
3 ząbki czosnku
2 złamane listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 mała cebula, pokrojona w piórka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
½ łyżeczki chili w proszku
2 łyżki sosu sojowego
śmietana 18% do smaku
garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
oliwa do smażenia

Dynię pokroić na kwadraty 3x3 cm. Włożyć do garnka, zalać bulionem, mlekiem, dodać obrane ząbki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie.
Gotować około 20 minut.
Na maśle zrumienić cebulę.
Z garnka wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a włożyć cebulę i dodać przyprawy oraz sos sojowy. Zagotować.
Zmiksować całość.
Dodać śmietanę do smaku, jeszcze raz zagotować. Podawać posypane płatkami migdałowymi.

Smacznego!

12 lis 2010

Orientalny kurczak na słodko z figami



Orientalny kurczak na słodko
dla 3 osób
pomysł – Kurt Scheller, proporcje - ja

mały podwójny filet z kurczaka
10 fig suszonych, pokrojonych na 4 części
2 średnie cebule, pokrojona w piórka
1 zielona dymka, drobno pokrojona
1 łyżka kuminu całego
2 łyżeczki sypkiego imbiru
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
4-5 łyżek miodu
2 garście płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
2 łyżki oliwy do smażenia

Kurczaka umyć, osuszyć, posiekać w paseczki.
Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć na niej kurczaka.
Kiedy będzie zarumieniony przełożyć do woka.
Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulkę i dymkę. Dodać przyprawy, zamieszać, zalać wodą (ilość zależy od tego ile sosu chcemy mieć później do kurczaka, ja zalewam około ½ szklanki). Przelać wszystko do woka, dodać pokrojone figi i miód.
Dusić wszystko około 10 minut (najlepiej po prostu spróbować czy kurczak jest już ugotowany). Na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Podawać z kuskusem albo z chlebkiem pita.

Polecam!

7 lis 2010

Risotto z fenkulem i ricottą

Uwielbiam risotto (chyba się powtarzam), kocham to mieszanie, kosztowanie, a na koniec maślaną konsystencję.
Bardzo spodobał mi się przepis Jamiego Olivera z Włoska wyprawa Jamiego (właśnie sobie kupiłam, więc pewnie niedługo zaroi się tutaj od jego przepisów) na risotto z koprem włoskim. Troszkę go przerobiłam, ale główna idea pozostaje ta sama.
W fenkule zakochałam się będąc we Włoszech, moje rzymskie koleżanki nie mogły się nadziwić, że w Polsce nie dodaje się fenkułu do każdej sałatki.
Trzeba nadrobić nasze braki w stosowaniu tego wspaniałego warzywa.
Dodatkowo chciałabym zaznaczyć, że ostateczny smak poznamy dopiero po dodaniu cytryny na końcu, wcześniej risotto wydawało mi się troszkę mdłe.



Risotto z fenkułem i ricottą
dla 3 osób

270g ryżu do risotta
500 ml bulionu z kurczaka
¼ kostki masła
2 łyżki oliwy
1 cebula, drobno posiekana
1 szalotka, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1 kieliszek wytrawnego białego wina
1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona w paseczki
4 łyżki serka risotta
skórka i sok z ½ cytryny
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, utłuczone łyżeczki moździerzu
2-3 łyżeczki chili w proszki
sól morska i pieprz, świeżo zmielone
100g świeżo startego parmezanu

1/8 kostki masła roztopić w garnku, wrzucić cebulę, szalotkę i 2 ząbki czosnku.
Dusić, często mieszając, przez 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły.
W tym samym czasie na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła, zeszklić na niej pozostały czosnek. Dodać fenkuł i nasiona kopru włoskiego. Przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 15 minut, aż koper zmięknie.
Do garnka z cebulkami dodać ryż, szklić przez około 2 minuty.
Zalać kieliszkiem wina, odparować.
Zalać chochelką bulionu, posolić, po odparowaniu całego bulionu czynność powtórzyć (już bez solenia) i tak cały czas, aż ryż będzie al dente.
W połowie gotowania risotta przełożyć do niego koper, wymieszać.
Na koniec zdjąć risotto z ognia, dodać resztę masła, parmezan, ricottę i skórkę z cytryny.
Wymieszać, przykryć pokrywka, odstawić na 2 minuty.
Skosztować – przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać mielonym chili.
Podawać z dodatkowym parmezanem do posypania.

Smacznego!