24 lut 2011

Żółciutki makaron z szynką parmeńską

Przeważnie szafranu używam do risotto, a przecież jest to taka wszechstronna przyprawa. Wspaniale podkreśli smak kurczaka czy ryby.
Połączenie szafran - śmietanka pokazała mi koleżanka, dodała do tego paprykę, szalotkę i omułki. Mniami.
A ja zaszalałam wczoraj i zrobiłam żółciutki makaron z szynką parmeńską i orzeszkami pinii.
Wyszło delikatne danie, jedynie podsmażona szynka parmeńska zaostrza jego smak.



Żółciutki makaron z szynką parmeńską
dla 3 osób

350g spaghetti
100g drobno pokrojonej szynki parmeńskiej
kubeczek śmietanki 30%
3 ząbki czosnku
szczypta szafranu
sól, pieprz świeżo zmielone
spora garść orzeszków piniowych
oliwa do smażenia
świeżo starty parmezan

Makaron ugotować al dente, pozostawić 2 łyżki wody z gotowania makaronu.
W trakcie gotowania makaronu posiekać czosnek a szynkę pokroić w plasterki.
Oliwę (1 łyżkę) rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek, chwilkę podsmażyć. Dodać szynkę i orzeszki pinii, mieszając podsmażać, aż szynka i orzeszki się zarumienią.
Wlać śmietankę, pozwolić jej chwilkę odparować.
Szafran rozpuścić w wodzie z gotowania makaronu, wlać na patelnię, wymieszać. Posolić , popieprzyć, wszystko razem zagotować.
Odcedzony makaron połączyć z sosem. Podawać posypane parmezanem.

Smacznego!

14 lut 2011

Biało-czarny makaron z wędzonym pstrągiem

Propozycja na walentynki, przepyszny makaron rozbroi każde serce.



Czarny makaron z wędzonym pstrągiem
dla 2 osób
na podstawie Kuchnia 2-2010


250g makaronu nero di seppia (z atramentem kałamarnicy)
2 filety z wędzonego pstrąga
100g sera koziego (ja użyłam rolady)
2 szklanki śmietanki 36%
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 szalotka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz świeżo mielone
2 łyżki oliwy do smażenia

Szalotkę posiekać.
Ser rozdrobnić, pstrąga pokroić na małe kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażyć.
Wlać wino, poczekać aż połowa odparuje.
Dodać śmietankę, znowu odparować połowę. Połączyć z serem kozim, wymieszać, posolić, popieprzyć, chwilkę wszystko podgotować.
W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić.
Połączyć z sosem, wymieszać, podawać posypane kawałkami pstrąga.

Polecam!

6 lut 2011

Tarta z koprem włoskim

Bardzo smaczne połączenie anyżkowego smaku kopru włoskiego z kwaśno-słodkim smakiem pomarańczy.
I jak w przypadku wszystkich moich ostatnich przepisów - mało pracochłonna:)




Tarta anyżkowy - pomarańczowa
dla 3 osób

opakowanie ciasta francuskiego
2 fenkuły
5 ząbków czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 kieliszek białego wytrawnego wina
100g sera z niebieską pleśnią
1/4 szklanki soku pomarańczowego
3-4 łyżki śmietanki 30%
gruboziarnista sól morska
pieprz świeżo mielony

Ciasto francuskie rozmrozić.
Fenkuł pokroić w cienkie plasterki, albo nawet drobniej.
Czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić koper włoski, czosnek, sól i pieprz.
Chwilkę poddusić, często mieszając. Po około 5 minutach wlać wino oraz sok pomarańczowy.
Dusić, aż koper będzie miękki (około 20 minut).
Dodać śmietanę, wymieszać, chwilkę razem podgotować.
Ciasto francuskie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym (dopasowanym tak aby ciasto nachodziło na brzegi naczynia i tworzyło rynienkę).
Wlać masę, równomiernie rozprowadzić.
Na wierzch położyć kawałki sera pleśniowego.
Zapiekać przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni (u mnie 200 stopnia, ale na funkcji grill z termoobiegiem).

Podawać z zieloną sałatą z musztardowo - miodowym winegretem.
Smacznego!

2 lut 2011

Penne z zielonym groszkiem i boczkiem


Penne z zielonym groszkiem i boczkiem
dla 3 osób
inspiracja J. Oliver


370 g makaronu penne
pół paczki mrożonego groszku
5 cm kawałek boczku gotowanego, pokrojony w kostkę
pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
80g sera pecorino świeżo startego
40g parmezanu świeżo startego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sok z 1/3 cytryny
4 łyżki śmietanki 36%
sól i pierz świeżo mielone

Makaron ugotować al dente.
Odcedzić, zostawić troszkę wody z gotowania.
Oliwę i masło rozgrzać na patelni, wrzucić boczek i smażyć, aż się zarumieni.
Wsypać pół opakowania mrożonego groszku, wymieszać.
Podsmażać około 2 minuty.
Wlać śmietanę i sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Można dodać wodę z gotowania jeśli sos jest zbyt gęsty.
Połączyć z makaronem, posypać parmezanem, dobrze wymieszać.

Smacznego!