Krem brokułowo - kalafiorowy z serem gorgonzola
4 osoby
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść obranych migdałów
- śmietana 30% w kubeczku
- pęczek świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej
- garść świeżo startego parmezanu
- 10 dag gorgonzoli
- garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Kalafior i brokuł umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości.
Warzywa odcedzić, zachowując wodę z gotowania. Zmiksować z migdałami i bazylią. Zalać ponownie wodą z gotowania według uznania (tak aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję zupy kremu). Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać cytrynę, pół kubeczka śmietany, posolić, popieprzyć, na koniec dodać tarty parmezan.
Podawać z pokruszonym serem gorgonzola oraz z uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz