5 lut 2012

Filety z białej ryby pieczone z porami

Znowu ryba z porami. Tym razem dorsz.
Uwielbiam dania, przy których nie muszę się napracować, a smakują rewelacyjnie.
A do tego mam od razu danie z surówką (czyt. pieczonymi porami).



Filety z białej ryby pieczone z porami
dla 2 osób
na podstawie Jamie Oliver w domu


3 pory, tylko biała część
2 filety z dorsza (każdy po około 200g)
1 cytryna, pokrojona na ósemki
8 plasterków wędzonego boczku
listki oberwane z kilku gałązek tymianku i rozmarynu
sól morska i świeżo mielony zmielony pieprz
oliwa
sok z 1/2 cytryny

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Pory przekroić na pół, blanszować we wrzątku przez około 3 minuty.
Odcedzić i przestudzić.
W moździerzu utrzeć listki tymianku oraz igiełki rozmarynu z solą. Ucierać, aż sól zrobi się zielona, dodać około 4 łyżki oliwy sok z cytryny. Wymieszać.
Filety z ryby przekroić na pół, połączyć z porami w misce, polać marynatą, wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć kawałkami cytryny.
Na każdym kawałki ryb ułożyć 2 plasterki boczku.
Piec w piekarniku około 15 minut.
Podawać z puree ziemniaczanym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz