5 gru 2010

Tarta serowo - cukiniowa

Za oknem biały śnieg, a ja robię letnią tartę.
Cóż ostatnio dużo korzystam z zasobów mojej zamrażalki, a cukinia tak kusiła za każdym razem gdy otwierałam drzwiczki.
Dzięki mrożonemu ciastu francuskiemu stworzyłam kolejne bajecznie łatwe danie.
Wiwat ciasto francuskie!

Miałam zamieścić zdjęcie, ale przyszli niespodziewani goście i spałaszowali całą tartę zanim pstryknęłam foto.
A że przepis wart uwagi i szkoda by było go nie opublikować, a bez zdjęcia jakoś tak smutno post wygląda, zamieszczam uroczą fotografię z emmas designblogg. Akurat w klimacie zimowym:)



Tarta serowo-cukiniowa
dla 3-4 osób

opakowanie ciasta francuskiego
duża czerwona cebula
1 średniej wielkości cukinia
garść rodzynek
200g serka koziego
pół opakowania serka śmietankowego (u mnie firmy Piątnica)
1/3 kubeczka śmietanki 30%
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Ciasto francuskie rozmrozić. Rozłożyć w formie do pieczenia, nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Cebule drobno posiekać, cukinie pokroić w półtalarki. Serki rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dodać cukinię, lekko podsmażyć, wrzucić rodzynki i serki oraz wlać śmietanę. Dusić na małym ogniu, aż serki się roztopią.
Farsz przelać na ciasto francuskie, równomiernie rozsmarować.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Smacznego!

2 komentarze: