8 lip 2011

Zapiekanka makaronowo koperkowa

Danie to zrobiłam jeszcze w czerwcu, kompletnie oszołomiona niesamowitym zapachem świeżego koperku.
Czasem zastanawiam się co bardziej lubię w gotowaniu - smak potraw czy zapach składników.
A kiedy mowa o koperku to już sama nie wiem - jego zapach jest taki świeży, taki wiosenny! Można się rozmarzyć:)



Zapiekanka makaronowo - koperkowa
dla 3-4 osób

400g krótkiego makaronu (np. kolanka)
120g sera feta
30g białego sera
pół kubka śmietanki 30%
2 pęczki koperku
2 jajka
sól, pieprz świeżo mielone
parmezan do starcia

Makaron ugotować, o minutę krócej niż podano na opakowaniu, odcedzić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Koperek drobno posiekać.
Sery pokruszyć, połączyć z koperkiem.
W drugiej misce ubić jajka ze śmietanką, solą i pieprzem.
Makaron połączyć z serami i polać masą jajeczną, starannie wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym parmezanem.
Zapiekać przez 10-15 minut.
Makaronu można też nie zapiekać, będzie wtedy bardzo kremowy (i moim zdaniem nawet smaczniejszy), ale ja tym razem nie mogłam sobie pozwolić na surowe jajka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz