27 wrz 2011

Mrożony jogurt jeżynowy

Zatrzęsienie jeżyn. Przynajmniej u mnie w ogródku.
Wcinam je codziennie na różne sposoby (przeważnie solo).
Miłość do mrożonego jogurtu przywiozłam z Włoch.
Ten jest bardzo fajny, ponieważ można go przygotować także z innych letnimi (chyba już jest jesień, ale co tam) owocami.
Jak wiecie nie umiem robić deserów, ale ten przepis jest obecnie moim popisowym:)



Mrożony jogurt jeżynowy
dla 5 osób
na podstawie Kuchnia 08-2011, lekka modyfikacja proporcji

opakowanie jogurtu greckiego 400g
1/2 szklani drobnego cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 i 1/2 szklanki jeżyn + dodatkowe do dekoracji

Jogurt utrzeć z ziarenkami wanilii i cukrem, aż cukier się rozpuści.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Jeżyny zmiksować, także wstawić do lodówki na godzinę.
Połączyć jogurt z musem jeżynowym. Uzyskaną masę przełożyć do kokilek, na wierzchu ułożyć jeżyny.
Wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
Wyjąć około 5 minut przed podaniem, aby kokilki lekko odtajały.

Polecam!

1 komentarz: