11 wrz 2011

Hoummos bi thine' (humus)

Niezwykle popularna orientalna pasta z cieciorki i pasty sezamowej.
Bardzo fajna, bo może długo leżeć w lodówce i ma wszechstronne zastosowanie.
Kiedy już znudzi mi się w postać tradycyjnego mezze smaruję nią uprzednia zgrillowane placki tortilli, dodaję trochę fety, pomidora, gruboziarnistą sól i rukolę. Placek zawijam i podgrzewam na patelni.
Pyszne:)



Hoummos bi thine'
mały garnek - przynajmniej dla 6 osób

350g cieciorki (moczonej przynajmniej 12h)
4 łyżki pasty sezamowej tehine
sok z 2 cytryn
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól

Namoczoną cieciorkę wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (przynajmniej godzinę).
Odcedzić, ale zachować wodę z gotowania.
Do cieciorki dodać starty ząbek czosnku, szczyptę soli, sok z cytryn i pastę sezamową.
Zmiksować, dolewając wodę z gotowania, aż do osiągnięcia konsystencji puszystego pure'e.
Podawać polane oliwą, z chlebkiem pita obok.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam hummusu, chociaż samą cieciorkę lubię. Spróbuję, kiedy nadarzy się okazja. :)

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś taką pastę w Egipcie - właśnie z chlebkiem pita i bardzo mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń