7 lis 2011

Zupa dyniowo-pomidorowa



Zupa dyniowo-pomidorowa
dla 5 osób

1 kg dyni
1 puszka pomidorów pelati
2 ziemniaki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1l bulionu warzywnego z kostki ekologicznej
2 łyżki śmietany 22%
sól morska
biały pieprz
cynamon
1 łyżka masła
oliwa

Dynie pokroić, odciąć skórę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebule i czosnek posiekać.
Masło rozgrzać z odrobiną oliwy, wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić.
Dodać dynię i ziemniaki, podsmażyć 1 minutę, często mieszając.
Zalać bulionem, dodać pomidory z puszki wraz z sosem.
Przykryć i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Przestudzić, zmiksować.
Dodać śmietanę, posolić, popieprzyć, przyprawić szczyptą cynamonu.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jestem na tak, podobne coś robiłam z marchewką zamiast dyni, ale dynia super:) Pozdrwiam

    OdpowiedzUsuń