27 lut 2012

Tajine de boeuf aux patates douces - wołowina i bataty



Tajine de boeuf aux patates douces
dla 4-5 osób

750 g wołowiny na gulasz
2 bataty
2 cebule
1 zielona papryka
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka kolendry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kuminu w proszku
1 łyżka chili w proszku
1/2 łyżeczki harissy
szczypta gałki muszkatołowej, świeżo mielonej
oliwa
olej słonecznikowy
sól, świeżo mielony pieprz

Mięso pokroić w kwadraciki.
Przygotować marynatę: do sporej ilości oliwy dodać 1 łyżeczkę kuminu, kurkumy oraz przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Mięso obtoczyć w marynacie, wstawić do lodówki na noc.
Bataty obrać i pokroić w bardzo cienkie pół talarki.
Wstawić do posolonej, chłodnej wody, odstawić.
Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w cieniutkie piórka.
W garnku żeliwnym (albo naczyniu do tajine, którego niestety jeszcze nie mam) rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego, zrumienić na nim mięso (około 5 minut) posypane drugą łyżeczką kurkumy. Posolić, popieprzyć. Zalać 100ml wody. Przykryć, dusić 15 minut.
Dodać cebule, paprykę, chili, harissę i pozostały kumin. Dusić 1,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając wodę.
Po tym czasie odcedzić bataty, dorzucić je go garnka z mięsem razem z natką pietruszki i kolendrą.
Wymieszać, dusić razem przez 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 200stopni.
Zdjąć pokrywkę z garnka i wstawić garnek na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, aby bataty się przyrumieniły.
Smacznego!
Polecam na zimowe chłody lub okropne wiatry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz