Miałam wtedy tylko jedną jego książkę, więc na nazywanie mnie fanka było zdecydowanie za wcześnie.
W międzyczasie dorobiłam się kilku jego publikacji plus uzbierałam ładną kolekcję przepisów jego autorstwa w miesięczniku kuchnia.
No i muszę powiedzieć, że tak jestem fanką. Ogromną fanką.
Moim zdaniem Jamie Oliver jest geniuszem, każdy jego przepis jest rewelacyjny i zawsze wychodzi.
Ostatnio korzystam z książki 30 minut w kuchni (wiadomo nikt nie ma czasu na długie gotowanie). Przepis na pieczonego dorsza trochę mnie przeraził z racji ogromnej ilości składników. I miałam rację, bo strasznie je pomieszałam, a niektórych w ogóle nie dodałam.
Ale ryba i dodatki wyszła wspaniale.
Najlepszy dorsz w Krakowie:)
Podaję moje składniki i sposób wykonania.
Po oryginał zapraszam do książki Jamiego.
Dorsz z ostrą pastą i sosem tartare
dla 3-4 osób
Ryba:
2 filety z dorsza, przekrojone
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 kromki białego chleba
4 ząbki czosnku
garść bułki tartej
130g pomidorów suszonych
1/2 puszki anchois w oliwie
1 cytryna (starta skórka i sok)
garść posiekanej natki pietruszki
suszona bazylia
chili w proszku
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Sos:
2 małe ogórki kiszone
mały pęczek natki pietruszki
1/2 puszki anchois w oliwie
1 łyżka kaparów
1 cytryna
3 łyżki majonezu
słodka papryka w proszku
Puree':
4 średnie ziemniaki
2 garści mrożonego groszku
kilka gałązek świeżej mięty
Piekarnik nastawić na pełną moc, funkcja grill. Zagotować wodę na ziemniaki.
Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do wrzącej wody, gotować, aż będą miękkie.
Do formy żaroodpornej wlać oliwę, posypać solą i pieprzem oraz nasionami kopru włoskiego. W przyprawach obtoczyć filety, skropić je oliwą i wstawić do piekarnika na górną półkę na 5 minut.
Chleb bardzo drobno posiekać, zmiksować razem z suszonymi pomidorami, 2 pokrojonymi ząbkami czosnku, bułką tartą i oliwą z anchois. Przełożyć do miski.
Następnie zmiksować 1/2 puszki anchois, 2 suszone pomidory, kolejne 2 ząbki czosnku, suszoną bazylię i chili. Zetrzeć skórkę z cytryny, dodać sok i odrobinę oliwy.
Filety wyjąc z piekarnika, posmarować pastą anchois, na to nałożyć pastę chlebową.
Wstawić do piekarnika na środkową półkę, zapiekać 10 minut.
Do ziemniaków dodać groszek mrożony, gotować jeszcze razem 5 minut.
W tym czasie przygotować sos tartare: ogórek drobno pokroić, natkę posiekać. Zmiksować razem z kaparami i pozostałymi anchois. Dodać oliwę extra virgin i sok z 1/2 cytryny. Połączyć z 3 łyżkami majonezu. Dla dekoracji posypać słodką papryką.
Ziemniaki i groszek odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło, oliwę extra virgin, sól i pieprz. Razem ubić na puree'.
Danie podawać ze schłodzonym białym winem.
Jest pyszne!
Ja też zaczęłam przekonywać się do Jamiego, chociaż kiedyś jego przepisy wydawały mi się niezbyt ciekawe. Ale teraz przyznaję, że ma niesamowite wyczucie co do składników :)Przepis na dorsza na pewno wypróbuję! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu
OdpowiedzUsuńkulinarnego MasterChef w tvn
W linku informacja o programie:
http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-
antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html
Pozdrawiamy,
Redakcja,
MasterChef
masterchef@tvn.pl
Przepis na sos wydaję się bardzo interesujący, a sosy uwielbiam
OdpowiedzUsuńFajne oryginalne danie. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuń