24 kwi 2010

Delikatna zupa z bobu

Ostro okrojona i zmodyfikowana wersja zupy Pascala z Po prostu gotuj, cz. 1.
Idealna na wiosnę lub upalny letni dzień (jeśli kiedyś taki nadejdzie).
Tak jak poleca autor, koniecznie należy podać do niej grzaneczki z roztopionym kozim serem.



Zupa krem z bobu
Dla 4 osób

450 g bobu, ugotowanego i obranego (może być mrożony)
główka sałaty cukrowej
1l bulionu warzywnego
1 kubeczek śmietanki 30%
2 łyżki masła
pół poszatkowanej czerwonej cebuli
świeżo mielona sól i pieprz
gałka muszkatołowa

Sałatę umyć, poszatkować.
Roztopić masło, wrzucić sałatę i dusić mieszając około 3 minut.
Dodać bób, zalać bulionem, gotować ok. 15 minut.
Zmiksować. Dodać śmietanę i przyprawy. Lekko zagotować. Posypać posiekaną cebulką.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Też lubię bób ale zupy nigdy nie robiłam. Bardzo jasna wyszła, jak kalafiorowa lub cykoriowa... Czy ziarenka bobu w łupinkach czy też trzeba obierać ?

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety obrany, masa roboty:( też się zdziwiłam, że taka jasna wyszła, ale może właśnie dlatego, że bób był obrany:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupa z bobu kojarzyła mi się z zielenią. a ta taka całkiem biała jest.

    i podoba mi się nazwa.. "zuBa z bobu" :-P

    OdpowiedzUsuń
  4. zuba z bobu:) niezłe, ale chyba to poprawię:)

    OdpowiedzUsuń