1 kwi 2010

Żurek, wędzonka, alleluja

2 w 1. Żurek + pyszna szynka na święta.



Wędzonka

szynka do gotowania, wcześniej wędzona
1 złamany liść laurowy
2 kuleczki ziela angielskie, świeżo utarte
świeżo mielony pieprz
sól
zmiażdżony ząbek czosnku

Wodę (tyle aby przykryła szynkę) zagotować, wrzucić przyprawy. Zmniejszyć płomień, aby woda tylko "pyrkała". Włożyć szynkę i gotować 1 godzinę na każdy kilogram szynki.
Ostudzić w wywarze.



Żurek
dla 8 osób

10 szklanek wody z gotowania wędzonki
4 szklanki zakwasu na barszcz biały
opakowanie śmietany 12%
łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mielonego kminku
1,5 łyżki świeżo tartego chrzanu
pieprz mielony
natka pietruszki
kilka plasterków szynku uprzednio ugotowanej, pokrojonych na paseczki
ugotowane jajka, po jednym na osobę

Wywar z wędzonki wymieszać z zakwasem, zagotować, przyprawić pieprzem, solą i kminkiem.
Zmiksować śmietanę z cytryną, kilkoma łyżkami zupy i chrzanem.
Przelać do zupy, zagotować.
Podawać z jajkiem i szynką, posypane natką pietruszki.

Smacznego i Wesołych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz