29 mar 2010

Tarta cebulowa



Tarta cebulowa
dla 4 osób

1 por (tylko biała część)
pół cebuli białej
2 małe czerwone cebule
1 szalotka
2 ząbki czosnku
100g sera feta
opakowanie serka Philadelfia
3 łyżki śmietany 18%
szczypta tymianku
sól, pieprz
masło i oliwa do smażenia
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozmrozić. Wyłożyć nim formę do tarty, obcinając brzegi. Nakłuć widelcem spód.

Por i cebule pokroić w drobne plasterki. Szalotkę posiekać. Czosnek przetrzeć przez tarkę, wymieszać ze szczyptą soli.
Masło rozgrzać z oliwą, zrumienić na nim por, cebule i szalotkę. Dodać czosnek, wymieszać. Gdy pory zmiękną i lekko zbrązowieją dodac sery i smietanę. Posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem. Mieszać, aż składniki się połączą.

Farsz wyłożyć na tarcie.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, ok 15 min. Ja najpierw piekę przez 7 minut na najniższym poziomie, na kolejne 7 minut przekładam na najwyższy.

Danie typu - nie wyglądam najlepiej, ale smakuję rewelacyjnie!

1 komentarz:

  1. Ostatnio napadło mnie na tarty. Niestety nie zamieściłam ich na blogu, bo zostały pożarte na pniu :) Ta będzie chyba następna w kolejce, bo przepis szalenie mi się podoba :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń