17 mar 2010

Makaron z pieczarkami i kurczakiem


Każdy ma sprawdzone przepisy, najukochańsze, które zawsze wychodzą. Ja najlepsza jestem w makaronach (a kto nie jest?:)), sosy wymyślam w zależności od składników znalezionych w lodówce, ale mam kilka przepisów do których często wracam.
Jednym z nich jest makaron z pieczarkami i kurczakiem. Bardzo łatwy, a składniki można kupić nawet na końcu świata. Szczególnie polecam początkującym kucharkom i kucharzom.

Makaron z pieczarkami i kurczakiem
dla 4 osób

500g makaronu (dowolny kształt)
gałązka rozmarynu
250g pieczarek
podwójny filet z piersi kurczaka
śmietanka 30% w kubeczku
pół kieliszka bulionu drobiowego z kostki
ew. pół kieliszka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
oliwa i masło do smażenia
ew. natka pietruszki

Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Piersi z kurczaka pokroić w kwadraciki, pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
Rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić rozmaryn. Zrumienić kurczaka ze wszystkich stron, ściągnąć z patelni.
Na patelnię przełożyć pieczarki, smażyć, aż zmięknął. Ponownie włożyć kurczaka, wlać wino (można tą potrawę przygotować bez wina), odparować, dodać bulion. Gdy płyn się zredukuje dodać śmietankę, dalej gotować mieszając, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości sosu. Posolić, popieprzyć. Połączyć z makaronem, podawać gorące. Można posypać natką pietruszki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł - jeszcze nie obiłem makaronu z pieczarkami

    OdpowiedzUsuń