9 mar 2010

Suflet czekoladowy


1/4 kostki masła
50g mąki
0,5 l mleka
5 żółtek, 5 białek
125g cukru
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni.
Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia.
Podsmażyć pół kostki masła. Dodać mąkę i wymieszać.
Wlać gotujące się mleko. Dobrze wymieszać.
Ściągnąć sos z ognia i dodać 5 żółtek oraz czekoladę. Wymieszać.
Foremki wysmarować masłem, na dno każdej włożyć kostkę gorzkiej czekolady.
Ubić białka na sztywną pianę.
Pianę połączyć z musem czekoladowym (piana do musu, nie odwrotnie).
Masą wypełnić kokilki (zostawiając centymetr wolnego miejsca u góry).
Włożyć do rozgrzanego pieca i piec ok. 20 -25 minut. Nie otwierać pieca w trakcie pieczenia, bo suflet opadnie.
Polecam, nie za słodki, w sam raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz