12 mar 2010

Zimowa sałatka Jamiego

Słodko-gorzki smak zimy.



Sałatka z radicchio, rukoli i fety
wg. Jamiego Olivera
dla 3 osób

1 główka radicchio
1 kromka chleba dobrej jakości
3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
garść rodzynek
garść orzeszków pini (sprawdzą się tez orzechy włoskie)
90 ml octu balsamicznego
50g rukoli
100g sera feta
oliwa

Rozgrzać patelnie grillową.
Radicchio pokroić na ćwiartki, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do miski.
Następnie zrumienić chleb.
W osobnym garnuszku zrumienić na niewielkiej ilości oliwy czosnek, rodzynki i orzechy.
Gdy czosnek będzie lekko brązowy wlać ocet balsamiczny, chwilkę podgotować, zdjąć z ognia, odstawić aby przestygł.
Radicchio i chleb porwać na mniejsze kawałki.
Polać sosem, wymieszać dokładnie.
Posypać rukolą, serem i pozostałymi w garnuszku orzeszkami, czosnkiem i rodzynkami.

Smacznego!

*Oryginalny przepis znajduje się w miesięczniku Kuchnia 2-2010, ja lekko zmodefikowałam proporcje.

2 komentarze: