5 maj 2011

Makaron muszelki z krewetkami w różowym sosie

Bardzo lubię proste, sprawdzone przepisy.
Jednym z nich jest makaron z sosem pomidorowo-śmietanowym.
Sos można łączyć z różnymi dodatkami, zawsze mamy pewność, że baza będzie smaczna.
Tym razem dodałam suszone pomidory i krewetki. Bardzo smaczne.



Makaron muszelki z krewetkami w różowym sosie
dla 3-4 osób

250 g makaronu muszelki
250g świeżych krewetek (lub mrożonych, ale wtedy należy je uprzednio rozmrozić w zimnej wodzie)
opakowanie sosu pomidorowego (ja miałam kartonik o pojemności 125 ml)
1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
pół kubeczka śmietanki kremówki
3 ząbki czosnku, posiekane
5 suszonych pomidorów z zalewy, pokrojone
1 łyżka oliwy
sól i pieprz, świeżo mielone
garść posiekanej natki pietruszki

Krewetki oczyścić (pozbawić głów i pancerzyków), nastawić wodę na makaron.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej czosnek, często mieszając aby się nie zrumienił. Wlać sos pomidorowy, wino, gotować około 10 minut, aż część płynu wyparuje.
Dodać pomidory suszone i śmietanę, podgotować 2-3 minuty.
Dodać krewetki, gotować w sosie przez 2 minuty, po pierwszej minucie przełożyć je na drugi bok.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Połączyć sos z makaronem, posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Fajnie to wykombinowałaś. Krewetki w muszlowych zakamarkach apetycznie sie prezentują;)Wino, kremówka, suszone pomidory z pewnością łaskoczą przyjemnie podniebienie...

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron, krewetki i ten różowy sos...<3

    OdpowiedzUsuń