26 maj 2011

Fusilli ze szpinakiem, cebula i kaparami

Dawno mnie tu nie było, bardzo dawno.
No i powrót tak mało spektakularny - po prostu makaron.
Ale bardzo smaczny, z młodym szpinakiem.
W oryginale były jeszcze czarne oliwki, ale o nich zapomniałam:)



Fusilli ze szpinakiem, cebulą i kaparami
dla 4 osób
inspiracja:
Makarony - nowa kuchnia włoska - gazeta wyborcza

450g fusilli
1/2 szklanki oliwy
2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
8 filecików anchios
2 łyżki kaparów z zalewy
około kilograma świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku, posiekane
pieprz, świeżo mielony
świeżo tarty parmezan do podania

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, pozostawić troszkę wody z gotowania.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, anchois i kapary. Smażyć około 5 minut, dodać 2 łyżki gorącej wody (z gotowania makaronu).
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, zrumienić na niej czosnek, dodać szpinak, przykryć, poddusić przez 3 minutki, aby liście zmiękły.
Na patelnię ze szpinakiem przełożyć makaron, wymieszać, polać sosem cebulowym.
Podawać z parmezanem (chyba, że ktoś nie lubi anchois z parmezanem).
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. kocham kapary:) ja posypuję nimi gotową potrawę, aby czuć ich smak jak najwyraźniej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! A da się czymś zastąpić anchovis? Jestem uczulona na ryby i nie jadłam ich nigdy, więc nie wiem nawet jakiego smaku szukać...

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, z zastąpiniem anchois będzie ciężko, bo to wyjątkowo specyficzny smak, który nadaje ton calej potrawie. Ale myslę, że danie będzie smaczne (tylko troszkę inne) bez ryb, za to lepiej posolone (anchois są bardzo slone). Ale wtedy to juz bym dorzucila te czarne oliwki o których zapomnialam:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń