1 cze 2011

Zupa krem z białych szparagów

Zupa z białych szparagów.
Krajowych:)
Na podstawie przepisu z książki Jamie Oliver w domu (tylko, że on użył zielonych szparagów).
Bardzo delikatna i kremowa.



Zupa krem z białych szparagów
dla 4 osób

450g białych szparagów pozbawionych zdrętwiałych końcówek
1 cebula, pokrojona w plasterki
1 łodyga selera naciowego, posiekana
1 por (tylko biała cześć) posiekany
1 litr bulionu warzywnego z kostki ekologicznej
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy

Odciąć czubeczki szparagów, pędy pokroić w mniejsze kawałki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę, seler i por, często mieszając. Warzywa powinny być miękkie, ale nie przyrumienione (będą takie po mniej więcej 10 minutach).
Dodać szparagi (bez czubków) i bulion, gotować pod przykryciem przez 20 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i zmiksować.
Przyprawić solą i pieprzem. Ponownie postawić na ogniu i dodać czubki szparagów, gotować, aż zmiękną.

Podawać z grzankami i/lub jajkiem w koszulce.
Smacznego!

1 komentarz: