10 sie 2011

Marynowana zielona fasolka

Proste i smaczne.
Ostatnio wieczorami jadam lekkie sałatki.
Szczególnie lubię pomidorowe i z zieloną fasolką.
Jak zwykle Jamie Oliver mnie nie zawiódł.
Jego marynata sprawia, że zielona fasolka ma nowy, ciekawy smak (z książki Jamie Oliver w domu).



Marynowana zielona fasolka
dla 2 osób

150 g zielonej fasolki szparagowej
2 małe szalotki, drobno posiekane
garść świeżego tymianku i pietruszki, posiekanych
1 łyżeczka musztardy dijon
1,5 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól, pieprz, świeżo mielone

Z fasolki odciąć ogonki, czubki zachować.
Gotować 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, posolić, dodać pieprzu.
Na koniec połączyć z jeszcze ciepłą fasolką.
Pozostawić na kilka minut aby smaki się "przegryzły".

Innym fajnym pomysłem na fasolkę jest podsmażenie jej z czosnkiem.
Fasolkę gotować 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek, zrumienić, dodać fasolkę, chwilkę razem podsmażać. Na koniec posolić i posypać pieprzem.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ja wieczorami również najchętniej sałatkuję;) Fasolkę w takim wydaniu zjadłabym z przyjemnością

    OdpowiedzUsuń