27 sie 2011

Tabule - wersja libańska

Wersja libańska czyli dla mnie obecnie jedyna prawdziwa.
Francuzi dodali do tabule za dużo kuskusu i stworzyli swoje danie narodowe.
A tymczasem prawdziwe tabule to głównie natka pietruszki.
Bardzo orzeźwiająca przystawka.
Zakochałam się w niej (o ironio) właśnie we Francji w trakcie degustacji libańskich mezze. Szczególnie polecam przystawki w Karton przy Bd de Menilmontant*.
Mezze to przekąski (po których już raczej nic się nie zamawia), które zawsze podawane są w mniej więcej ustalonej kolejności.
Najpierw podaje się chleb (pitę), oliwki i sałatkę fatusz - między innymi pomidory, ogórek, dymkę, z dodatkiem przypraw i sosu. Następnie podaje się tabule, hommos, mutabal. Z zimnych przystawek są też zawijane liście winogron czy sałatka z soczewicy. Po zimnych przystawkach podawane są gorące, np. falafel albo kofta.
Ja ostatnio zrobiłam tabule, mutabal i hommos, a jako danie ciepłe podałam orientalnego kurczaka na słodko (zamiast fig użyłam rodzynek).
Wspaniale wszystko razem smakowało.
Niedługo przepisy na pozostałe przystawki.



Tabule
dla 4 osób

3 natki pietruszki
1 pęczek dymki (6-7 dymek,biała część + trochę zielonej)
1/2 szklanki drobno posiekanej mięty
3 pomidory średniej wielkości
50g kaszki kuskus (powinien być bulgur)
sok z 2,5 cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
pieprz świeżo mielony
sól morska

Z pęczków natki oderwać listki, bardzo drobno posiekać.
Dymki pokroić w cieniutkie plasterki.
Pomidory pokroić w drobną kosteczkę, nie trzeba obierać ze skórki, ale można wyrzucić pestki.
W dużej misce połączyć natkę z miętą, cebulką, pomidorami i surową kaszką kuskus.
Zalać sokiem z cytryny i oliwą. Posypać pierzem. wymieszać, ugniatając dłonią.
Odstawić na 30 minut do lodówki. Kuskus powinien w tym czasie nasiąknąć sokiem i oliwą.
Na koniec posolić i podawać.
Smacznego!


*Karton
74 Boulevard de Ménilmontant
Rue de tlemcen
Paris, France 75020
01 40 33 63 45

1 komentarz:

  1. oh, za poniedziałkowy cel na ten tydzień, stawiam sobie wypróbowanie tego przepisu, bardzo bardzo apetyczny (tylko nie wiem na ile soją można zastępować kurczaka..)

    OdpowiedzUsuń