12 lis 2010

Orientalny kurczak na słodko z figami



Orientalny kurczak na słodko
dla 3 osób
pomysł – Kurt Scheller, proporcje - ja

mały podwójny filet z kurczaka
10 fig suszonych, pokrojonych na 4 części
2 średnie cebule, pokrojona w piórka
1 zielona dymka, drobno pokrojona
1 łyżka kuminu całego
2 łyżeczki sypkiego imbiru
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
4-5 łyżek miodu
2 garście płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
2 łyżki oliwy do smażenia

Kurczaka umyć, osuszyć, posiekać w paseczki.
Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć na niej kurczaka.
Kiedy będzie zarumieniony przełożyć do woka.
Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulkę i dymkę. Dodać przyprawy, zamieszać, zalać wodą (ilość zależy od tego ile sosu chcemy mieć później do kurczaka, ja zalewam około ½ szklanki). Przelać wszystko do woka, dodać pokrojone figi i miód.
Dusić wszystko około 10 minut (najlepiej po prostu spróbować czy kurczak jest już ugotowany). Na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Podawać z kuskusem albo z chlebkiem pita.

Polecam!

2 komentarze: