23 lis 2010

Delikatny krem marchewkowo - kokosowy

W skali 1:10 daję tej zupie 5.
Niby nie dużo, ale chciałabym ją zaprezentować ze względu na ciekawe połączenie smaków - nasza polska marchewka, seler i por + orientalny imbir i mleczko kokosowe.
Dla lubiących (a ja obecnie muszę lubić) bardzo delikatne smaki.



Delikatny krem marchewkowo - kokosowy
dla 4 - 5 osób

5 dużych marchewek
1 por (tylko biała część)
1 mała bulwa selera
5cm kawałek imbiru
sok z 1 limonki (ewentualnie z połówki cytryny)
2 puszki mleczka kokosowego
1 szklanka wody
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Warzywa i imbir obrać, posiekać.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć warzywa, chwilkę podsmażyć. Zalać wodą i dusić pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Wlać mleczko kokosowe, chwilkę podgotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Można podawać z grzankami polanymi oliwą i potartymi kawałkami czosnku.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. zakochałam się w tym zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe to połączenie smaków. i zdjęcie ładnie jesienne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja pewnie bym sobie zamienila marchew na dynie, bo mam ich jeszcze sporo do spozytkowania :)
    A przepis z pewnoscia by mi posmakowal, bo robilam nieco podobna zupe-krem (choc bez selera).

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ sie nabrałam, sądziłam w pierwszej chwili, ze to jakiś deser i zdziwił mnie bardzo dodatek pora, potem sądziłam, że purre, ale to zupa. Musi by pyszna, ja w zasadzie mleko kokosowe łączyłam tylko z soczewicą w w zupie dhal, ale z tymi warzywami i imbirem brzmi smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zajadam się kremem marchewkowym, tym razem bez mleczka kokosowego, ale kiedyś i taki robiłam, bardzo smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj podgrzałam sobie tą zupkę i chyba przeniosę ją wyżej w skali 1:10. Bardzo mi smakowała:) pozdrawiam wszystkich i dziękuje za miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń
  7. O, widziałam już parę razy połączenie marchewki z kokosem - i chyba złamię swoje sceptyczne nastawienie :P

    OdpowiedzUsuń
  8. chetnie bym poprobowala tych smakow:)

    OdpowiedzUsuń