20 lis 2010

Ostry krem z dyni



Ostry krem z dyni
dla 3 osób
inspiracja - Kuchnia 11-2006

duży kawałek dyni (ze skórka i miąższem około 2,5 kg)
3 szklanki bulionu (może być z kostki)
½ szklanki mleka
3 ząbki czosnku
2 złamane listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 mała cebula, pokrojona w piórka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
½ łyżeczki chili w proszku
2 łyżki sosu sojowego
śmietana 18% do smaku
garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
oliwa do smażenia

Dynię pokroić na kwadraty 3x3 cm. Włożyć do garnka, zalać bulionem, mlekiem, dodać obrane ząbki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie.
Gotować około 20 minut.
Na maśle zrumienić cebulę.
Z garnka wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a włożyć cebulę i dodać przyprawy oraz sos sojowy. Zagotować.
Zmiksować całość.
Dodać śmietanę do smaku, jeszcze raz zagotować. Podawać posypane płatkami migdałowymi.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. o jejku, jejku! pychota, poproszę troszkę, bo u mnie zimno...!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremy, a ulubione to właśnie te dyniowe, sprawdzę i ten przepis, ciekawe przyprawy w niej pływają:)
    Pozdrawiam,
    SWS

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentuje w tej ognistej czerwieni/pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, właśnie robiłam zupę krem z dyni, podobny przepis do Twojego :) i była pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa wersja zupy dyniowej! Z mlekiem... sosem sojowym... z migdałami... Definitywnie przepis do zanotowania:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń