20 lis 2010
Ostry krem z dyni
Ostry krem z dyni
dla 3 osób
inspiracja - Kuchnia 11-2006
duży kawałek dyni (ze skórka i miąższem około 2,5 kg)
3 szklanki bulionu (może być z kostki)
½ szklanki mleka
3 ząbki czosnku
2 złamane listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 mała cebula, pokrojona w piórka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu kolorowego
½ łyżeczki chili w proszku
2 łyżki sosu sojowego
śmietana 18% do smaku
garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
oliwa do smażenia
Dynię pokroić na kwadraty 3x3 cm. Włożyć do garnka, zalać bulionem, mlekiem, dodać obrane ząbki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie.
Gotować około 20 minut.
Na maśle zrumienić cebulę.
Z garnka wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a włożyć cebulę i dodać przyprawy oraz sos sojowy. Zagotować.
Zmiksować całość.
Dodać śmietanę do smaku, jeszcze raz zagotować. Podawać posypane płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o jejku, jejku! pychota, poproszę troszkę, bo u mnie zimno...!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy, a ulubione to właśnie te dyniowe, sprawdzę i ten przepis, ciekawe przyprawy w niej pływają:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
SWS
pięknie się prezentuje w tej ognistej czerwieni/pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńWitam, właśnie robiłam zupę krem z dyni, podobny przepis do Twojego :) i była pyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja zupy dyniowej! Z mlekiem... sosem sojowym... z migdałami... Definitywnie przepis do zanotowania:) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuń