16 lis 2011

Jagnięcina duszona z pigwą

Rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Listopadowe.
Dla mnie było troszkę za mocno przyprawione, ale mój współtowarzysz posiłku i Stworek byli zachwyceni, więc nie zmieniam ilości przypraw.



Jagnięcina duszona z pigwą
dla 3 osób

około 1 kg jagnięciny (ja miałam mostek z polędwiczką)
750g pigwy
1 cebula
4 całe ząbki czosnku w łupce
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka przyprawy Ras El Hanout
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonego kuminu
szczypta gałki muszkatołowej
sól morska
pieprz
3-4 łyżki miodu płynnego
1/3 pęczka natki pietruszki

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Mięso pokroić na porcje. Pigwę pokroić w ósemki, wycinając gniazda nasienne.
Jagnięcinę i owoce włożyć do żeliwnego garnka. Posypać przyprawami, wymieszać.
Polać wodą i miodem.
Szczelnie przykryć i piec w rozgrzanym piekarniku przez 2,5 godziny.
Na ostanie 30 minut pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150stopni.
Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać np. z kuskusem z rodzynkami.

Smaczanego!

1 komentarz:

  1. Niedawno był u mnie marokański tajin z jagnięciny z pigwą!
    Twoje danie bardzo,bardzo podobne.
    Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń