11 sty 2012

Pieczony udziec jagnięcy

Dziś udziec jagnięcy.
Prosty i smaczny.
A jeśli coś zostanie można potraktować go jak wędlinę i położyć na chlebku.



Pieczony udziec jagnięcy
dla 2-3 osób

1 duży udziec jagnięcy
6 ząbków czosnku, nieobranych, ale zmiażdżonych
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
sok z 1/2 cytryny
świeżo mielony pieprz
2 łyżki konfitur z żurawiny

Składniki marynaty (czyli wszystko oprócz konfitury)połączyć w worku foliowym, włożyć udziec, dobrze wymieszać z marynatą. Zamknąć worek i zostawić na noc w lodówce.
Piekarnik nastawić na 210 stopni, udziec wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec około 1,5 godziny.
Powstały w czasie pieczenia sos połączyć z 2 łyżkami konfitur z żurawiny.
Udziec polać sosem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz