1 sty 2012

Kuskus z dynią i perliczką

Tak, troszkę perliczki zostało z wykwintnego obiadu, w końcu 2 1/2 osoby nie da rady zjeść na raz całej perliczki.
Postanowiłam dodać ją do kuskusu (przepis Pascala Brodnickiego) i mieć pyszną kolację dnia następnego.
Ewentualnie można dodać upieczonego kurczaka.



Kuskus z dynią i perliczką
dla 2-3 osób

kilka plasterków dyni, ze skórką, ale bez pestek
3 łyżki oliwy
3 łyżki przyprawy Ras el Hanout
300 ml bulionu
300 g kuskusu
jogurt grecki naturalny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżka posiekanej mięty
100g posiekanych orzechów pistacjowych
garść płatków migdałowych
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu

Dynię posmarować oliwą, posypać obficie przyprawą Ras el Hanout i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Kuskus zalać wrzącym rosołem. Przykryć.
Orzeszki pistacjowe i migdały uprażyć na suchej patelni. Resztki perliczki pokroić na małe kawałki.
Napęczniały kuskus spulchnić widelce, dodać do niego orzeszki i migdały, mięso perliczki i natką pietruszki. Wymieszać.
Przygotować sos: jogurt połączyć z majonezem, sokiem z cytryny, miodem i miętą.
Kuskus podawać z grillowaną dynią i sosem jogurtowym.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super pomysł! Uwielbiam kuskus i perliczkę, więc to dla mnie połączenie idealne;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. niebywale wykwintne danie.
    niby taki zwyczajny kuskus, ale dzięki tej perliczce i dyni nabrało niesamowitego charakteru.

    OdpowiedzUsuń