Faszerowana perliczka z pistacjami
dla 4-5 osób
Do tego wykwintnego dania potrzebujemy:
1 perliczkę + gazetę Kuchnia 10-2009 (lekko zmieniona wersja przepisu Ani Marynowskiej)
oraz
4 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
3 kromki chałki (ja miałam wekę) + odrobina bułki do zagęszczenia sosu
1 białko
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki obranych, posiekanych pistacji
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
1/2 kieliszka likieru migdałowego lub krupniku
1/2 roztopionej kostki masła
Jeśli mamy perliczkę mrożoną, najlepiej rozmrozić ją w lodówce przez 1 dzień.
Perliczkę należy natrzeć posiekanym czosnkiem i natką, posolić, popieprzyć i wetrzeć w nią alkohol.
Zostawić na noc w lodówce.
Chałkę pokroić w kostkę, polać 3 łyżkami stopionego masła, zrumienić na złoto w piekarniku.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białko ubić, połączyć z imbirem, pistacjami i chałką. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pozostała natką.
Nadzienie ugnieść rękami i nafaszerować nim perliczkę.
Otwór spiąć wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął.
Piec w piekarniku około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając roztopionym masłem.
W połowie pieczenia polać miodem, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Kiedy perliczka będzie gotowa, sos powstały w trakcie pieczenia przelać do rondelka i zagęścić pieczywem. Zmiksować blenderem ręcznym, przyprawić solą i pieprzem.
Perliczkę podawać z pieczywem, sosem i zieloną sałatką.
Smacznego!
oj na taki wykwitny obiad to bym dała sie porwać !!! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Niech to... gdzie ci sie udało dostac perliczkę ?
OdpowiedzUsuńpieknie podana perliczka, super.
OdpowiedzUsuńPerliczka do dostania jak zwykle na Starym Kleparzu w Krakowie, w najlepiej zaopatrzonym stoisku z mięsem i dziczyzną:)
OdpowiedzUsuń