8 gru 2011

Makaron z dynią, kiełbaską i orzeszkami pinii

Wariacja na temat tego przepisu.
Mój ulubiony sposób gotowania - otwieram lodówkę i patrzę co tu trzeba niedługo wykorzystać.
Dynia, feta...o jest nawet jakaś kiełbaska, lepsze by było salami, ale kiełbaska z czosnkiem też zaostrzy smak.
Na koniec pytania - czy mam gdzieś orzeszki pinii?
Są! - w pojemniku podpisanym migdały/rodzynki (taki mam w kuchni porządek) i danie gotowe!
Polecam.




Makaron z dynią, kiełbaską i orzeszkami pinii
dla 3 osób

300g makaronu
700g kawałek dyni (jeszcze przed obraniem)
tymianek
wędzona papryka
sól
pieprz
oliwa
1/3 opakowania sera feta
1 mała laska kiełbasy myśliwskiej
2 ząbki czosnku
garść orzeszków pinii
parmezan do posypania

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem, wędzoną papryka, solą, pieprzem i polać oliwią.
Piec w piekarniku około 30 minut.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
Odrobinę oliwy rozgrzać na patelni, podsmażyć na niej czosnek, dodać kiełbasę, ładnie zrumienić.
Wsypać orzeszki pinii, podsmażyć , aż zabrązowią.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przełożyć na patelnię z kiełbasą, dodać trochę oliwy, wymieszać.
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, dodać do makaronu, połączyć.
Na koniec dodać rozdrobnioną fetę.
Podawać posypane parmezanem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja też tak często gotuję:) Pysznie wygląda to danie, świetne są wszystkie składniki:)

    OdpowiedzUsuń