11 gru 2011

Zupa krem z dyni i soczewicy

Trochę monotematycznie - kolejna odsłona dyni.
Znowu zupa. Lubię zupy. Szczególnie na kolację.
Życzę miłego dyniowania!




Zupa krem z dyni i soczewicy
dla 3-4 osób

800g kawałek dyni
2 małe marchewki
2 garści soczewicy czerwonej
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu z kurczaka
1 łyżka masła
1/3 opakowania śmietany 30% w kubeczku
oliwa
sól morska (ja użyłam czarnej)
pieprz
3 kromki chleba graham

Dynię obrać, pokroić w mniejsze kawałki.
Marchewkę obrać, posiekać w talarki.
Czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać masło i kilka kropel oliwy.
Wrzucić czosnek, zrumienić, dodać przecier pomidorowy, chwilkę podsmażyć mieszając.
Dodać warzywa, wymieszać, podsmażyć i wlać bulion. Wsypać soczewicę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut.
Kromki chleba pokroić w małą kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i posypać gruboziarnistą solą morską.
Zapiekać w piekarniku około 10 minut, można w międzyczasie potrząsną formą, aby grzanki się równomierni spiekły.
Kiedy warzywa będą miękkie, zupę zdjąć z ognia i zmiksować.
Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z grzaneczkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz