17 gru 2011

Tortilla z pieczoną kaczką i szparagami

Jak rozmnoży jedną nóżkę kaczą? (była taka ładna, nie mogłam się oprzeć przed zakupem).
Na pomoc przychodzą placki pszenne tortilla.
Zawsze można zrobić pyszne zawijańce i zamiast jednej porcji obiadu mieć dwie (a może nawet trzy).



Tortilla z pieczoną kaczką i szparagami
dla 2 osób (ja zrobiłam 4 tortille, ale można dwie tylko, że grubsze)

4 placki tortilli
1 spora noga z kaczki
8 białych szparagów z zalewy
3 garście rukoli
majonez
parmezan w kawałku
kilka obranych orzechów włoskich

sos do sałatki:
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka musztardy dijon
½ łyżki soku z cytryny
sól morska
pieprz
½ łyżeczki octu z białego wina
1 łyżeczka miodu lipowego

na marynatę:
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu

Nogę kaczki włożyć do woreczka foliowego, zalać składnikami marynaty, zamknąć, „obtoczyć nogę marynata”.
Zostawić na noc w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Do formy żaroodpornej przełożyć nogę wraz z marynata. Piec około 40 minut, od czasu do czasu polewając wytopionym sosem. Po tym czasie wyjąć, lekko przestudzić mięso. Pokroić w mniejsze kawałki.
Składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić, porządnie wstrząsną. Połączyć z rukolą.
Rozgrzać patelnie grillową.
Na plackach tortilli kłaść rukolę, na to kilka kawałków mięsa kaczego, 2 szparagi, które należy lekko posmarować majonezem. Posypać pokruszonymi orzechami i wiórkami parmezanu.
Zawinąć i grillować na patelni grillowej, po około 30 sekund z każdej strony.

Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz