27 paź 2010

Łatwo i przyjemnie - tarta kremowo-dyniowa

Tarta dla leniwych.
Prawie nic nie trzeba przy niej robić, wszystko załatwią za nas zamrażalka (ciasto) i piekarnik (przygotowanie dyni i upieczenie tarty).
Właściwie można do niej dodać każdy rodzaj sera, chodzi tylko o to aby była słodka dynia i nabiał:)



Tarta kremowo-dyniowa
dla 4 osób

opakowanie ciasta francuskiego
kawałek dyni (600 - 700g ze skórką)
pół opakowania serka feto-podobnego
100g sera z niebieska pleśnią
2 łyżki śmietany 18%
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa - wszystko świeżo starte
oliwa z oliwek
ew. ser cheddar do posypania

Ciasto francuskie rozmrozić.
Dynie pokropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec dynie przez 30 minut. Przestudzić.
Dynię oddzielić od skóry, przełożyć do miski, wymieszać z rozdrobnionymi serami i śmietana.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką.
Ciasto rozłożyć na formie do tart. Nakłuć widelcem.
Przełożyć na ciasto farsz. Ewentualnie posypać wiórkami cheddara.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 - 25 minut (aż brzegi będą rumiane, a ser dobrze stopiony).
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Dziewczyny zadziwiacie mnie ile potraw potraficie przygotować z dyni. U Ciebie Tarta... pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna ta tarta :) rzeczywiście łatwa i przyjemna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia + ser plesniowy to jest to! :)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę super połączenie, sama namiętnie stosuję:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. zapisana ;]
    cudowna, wprost nie mogę się jej oprzec!

    OdpowiedzUsuń