14 lut 2011

Biało-czarny makaron z wędzonym pstrągiem

Propozycja na walentynki, przepyszny makaron rozbroi każde serce.



Czarny makaron z wędzonym pstrągiem
dla 2 osób
na podstawie Kuchnia 2-2010


250g makaronu nero di seppia (z atramentem kałamarnicy)
2 filety z wędzonego pstrąga
100g sera koziego (ja użyłam rolady)
2 szklanki śmietanki 36%
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 szalotka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz świeżo mielone
2 łyżki oliwy do smażenia

Szalotkę posiekać.
Ser rozdrobnić, pstrąga pokroić na małe kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażyć.
Wlać wino, poczekać aż połowa odparuje.
Dodać śmietankę, znowu odparować połowę. Połączyć z serem kozim, wymieszać, posolić, popieprzyć, chwilkę wszystko podgotować.
W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić.
Połączyć z sosem, wymieszać, podawać posypane kawałkami pstrąga.

Polecam!

5 komentarzy:

  1. Ojj tak, na pewno rozbroi każde serducho :-)
    Wygląda bardzo ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czarny ryz juz jadlam, czarnego makaronu jeszcze nie, ale bardzo mnie kusi i intryguje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten makaron mnie doprawdy zafascynował. Musze zdobyć porcję dla siebie, żeby coś ciekawego upitrasić. Będzie zapewne tak samo fotogeniczne, jak twoje dzieło.

    OdpowiedzUsuń