2 lut 2011

Penne z zielonym groszkiem i boczkiem


Penne z zielonym groszkiem i boczkiem
dla 3 osób
inspiracja J. Oliver


370 g makaronu penne
pół paczki mrożonego groszku
5 cm kawałek boczku gotowanego, pokrojony w kostkę
pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
80g sera pecorino świeżo startego
40g parmezanu świeżo startego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sok z 1/3 cytryny
4 łyżki śmietanki 36%
sól i pierz świeżo mielone

Makaron ugotować al dente.
Odcedzić, zostawić troszkę wody z gotowania.
Oliwę i masło rozgrzać na patelni, wrzucić boczek i smażyć, aż się zarumieni.
Wsypać pół opakowania mrożonego groszku, wymieszać.
Podsmażać około 2 minuty.
Wlać śmietanę i sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Można dodać wodę z gotowania jeśli sos jest zbyt gęsty.
Połączyć z makaronem, posypać parmezanem, dobrze wymieszać.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. taki makaron (szybki!) to mój ulubiony :)
    w sumie zmieniając tylko dodatki mogłabym go jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam groszek. Właśnie jedna puszka "chłodzi" się w lodówce przed wieczorną konsumpcją. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny makaron i podobnie jak Arven ze zmienianymi składnikami , nie moge sięnim nasycić.

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczny ten makaron:) w sumie jestem po kolacji, ale chetnie bym ociupine jeszcze sprobowala:)

    OdpowiedzUsuń
  5. penne z boczkiem jest pycha!

    OdpowiedzUsuń