8 maj 2011

Białe szparagi zapiekane w winie

Maj - miesiąc szparagów.
Wszystko pięknie, ale jak pytam na targu "skąd te szparagi?" to słyszę : "z Niemiec", "z Hiszpanii" lub "nie wiem, ale z pewnością nie z Polski".
O co chodzi?
Jeszcze za wcześnie na nasze szparagi? A może uprawa szparagów się naszym rolnikom nie opłaca?
Ponoć jedzenie produktów sezonowych jest ekologiczne, ale transport szparagów z Hiszpanii ekologiczny nie jest.
Bądź tu dobry (nawet nie zaczynam wywodu na temat prób segregacji śmieci w pięknym mieście Krakowie).
W końcu kupiłam ładnie wyglądające szparagi od Pani, która stwierdziła, że możliwe, iż są polskie, ale musiałaby spytać męża, którego akurat nie ma.
Bardzo prosty i smaczny przepis. Polecam.



Białe szparagi zapiekane w winie
dla 2 osób
Kuchnia numer 5-2010



500g białych szparagów, niezbyt grubych
2 łyżki masła
1/5 kieliszka białego wytrawnego wina
sól, pieprz świeżo mielone

Szparagi pozbawić stwardniałych końcówek, gotować w osolonej wodzie przez 8 minut (najlepiej w garnku do szparagów).
Odcedzić, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Masło rozpuścić, połączyć z winem, zalać szparagi.
Przyprawić solą i pieprzem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ooo!
    przepis na mój dzisiejszy obiad też pochodził z KUCHNI i też był z domieszką alkoholu :)

    na te szparagi też zwróciłam uwagę, ale przegrały z kurczakiem.
    świetne zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smacznie sie zapowiadaja takie szparagi:)

    OdpowiedzUsuń