25 mar 2010

Łatwa zupa - krem z zielonego groszku

Dla zabieganych lub leniwych.



Zupa krem z zielonego groszku
dla 4 osób

- opakowanie mrożonego groszku
- 750 ml bulionu z kostki
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół kubka śmietany 12%
- ew. liść laurowy, złamany
- ew. łyżka soku z cytryny
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz

Cebulę i czosnek posiekać. Zrumienić na oliwie.
Wrzucić groszek mrożony, zalać bulionem. Ewentualnie dodać listek laurowy.
Kiedy zupa się zagotuje, wszystko zmiksować.
Dodać sok z cytryny (niekoniecznie), sól, pieprz i śmietanę, wymieszać.

Można podawać z grzankami albo z ugotowanym jajkiem.

Gotowe i już można biec do okna łapać ostatnie promienie wiosennego słońca.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. lubię zupy-kremy, ale jeszcze z groszku nie jadłam:) wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ani ja zabiegana, ani leniwa
    ale groszkowy krem uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ha mam tą filiżankę :) zielone jest najlepsze

    OdpowiedzUsuń