20 mar 2010

Witaj wiosno! Lekka zupa pomidorowa

Precz z szalikami i czapkami, z mrozem, chlapą, śniegiem.
Przyszła wiosna! Koniec z ciężkimi obiadami, pora na wiosenne potrawy!



Lekka zupa pomidorowa
dla 4 osób

2 łyżki oliwy
puszka krojonych pomidorów
4 łodygi selera naciowego
2 dymki
1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
800 ml bulionu drobiowego
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
opakowanie jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
sól, świeżo mielony pieprz biały
150g makaronu penne ugotowanego al dente

Dymkę i seler posiekać. Imbir utrzeć.
Rozgrzać oliwę, poddusić dymki. Dodać seler, imbir, podsmażyć, zalać pomidorami.
Stopniowo uzupełniać bulionem.
Na koniec dodać sok jabłkowy.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Chwilę gotować.
Jogurt wymieszać z odrobiną zupy, przelać do reszty.
W miseczkach ułożyć makaron, zalać zupą. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Życzę wszystkim ciepłych i słonecznych dni!


* na podstawie przepisu z miesięcznika Kuchnia 3-2009

2 komentarze: