3 cze 2010

dorada_cieciorka_kuskus

Udało mi się dostać dorady - co za święto!
A ja co robię? Zamiast je położyć na grill, przerabiam je na pyszną pomidorowo - rybną papkę.
A co, taki mam kaprys.
Danie to można przygotować znacznie szybciej marynując rybę tego samego dnia, a cieciorkę używając z puszki.



Dorada w sosie pomidorowym z kuskusem
dla 2 osób

2 dorady
1 łyżka ziaren kolendry
3 ząbki czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki
1 łyżka ziaren kuminu
kawałek świeżego imbiru dl. 2 cm, drobno posiekany
500g pomidorów
150 g cieciorki
sok i skórka z 1 limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
szczypta szafranu
sól morska
kilka listków świeżej kolendry
kuskus - wedle uznania
bulion warzywny

Dorady oczyścić, wyfiletować, zostawić ogony.
Przygotować marynatę: w moździerzu utrzeć posiekany czosnek, imbir, kurkumę, kumin oraz sól. Połączyć z oliwą. Rybę wysmarować marynatą i wstawić przykrytą folią do lodówki na noc.
Zagotować wodę, zalać cieciorkę, pozostawić na noc.

Sparzyć pomidory, pokroić w kwadraciki.
Cebulę posiekać, dobrze podsmażyć na odrobinie oleju.
Do cebuli dodać rybę wraz z resztkami marynaty, pomidory, sok i skórkę z limonki oraz wino. Dorzucić kilka nitek szafranu.
Dusić na małym ogniu około 10 minut.
Pod koniec gotowania dorzucić listki kolendry.

W tym czasie zalać kuskus wrzącym bulionem w proporcji 1:1, przykryć.
Po 5 minutach przeczesać kuskus widelcem.
Kuskus polać sosem i obłożyć rybą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie powinnam tego czytać w nocy, robię się głodna..:/

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam dorady. chyba wiele tracę.

    OdpowiedzUsuń