Co podać do smakowitego kotlecika jagnięcego albo do bitki cielęcej? Ziemniaczki? Kuskus? Chlebek? Oj, wszystko już było. Tym razem mam ochotę na coś wytworniejszego. Na koperkowe risotto.
Koperkowe risotto
dla 6 osób
za Tessą Capponi - Borawską
500 g ryżu do risotto
duży pęczek koperku
1 cebula, drobno posiekana
1 kieliszek białego wina
ok 1 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
2-3 łyżki mascarpone
2-3 łyżeczki masła
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
10 g tartego parmezanu
Koperek umyć, oddzielić liście od łodyg. Liście posiekać, odłożyć.
Łodygi posiekać, zeszklić w garnku razem z cebulą na oliwie i maśle.
Dodać ryż, mieszać ok 2 minuty, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem.
Wlać wino, mieszając odparować.
Wlać 2 chochelki bulionu, odparować ciągle mieszając. Czynność powtórzyć, aż ryż będzie al dente (klejący, ale nadal stawiający opór zębom).
Na koniec dodać liście koperku, mascarpone, parmezan i ew. łyżeczkę masła. Dobrze wymieszać.
Gotowe!
Pasuje także do ryb.
ziemniaczki, kuskus czy chlebek z wielką przyjemnością i ja zamieniłabym na taki ryż. pysznie.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis :) może w końcu zrobię swoje pierwsze w życiu risotto ;)
OdpowiedzUsuńRisotto pyszne praktycznie do wszystkiego;)
OdpowiedzUsuńChoć ja i tak wolę młode ziemniaczki z koperkiem;)
oj, teraz mnie naszła ochota na młode ziemniaczki z koperkiem i masłem...muszę iść na targ:)
OdpowiedzUsuń