22 cze 2010

Koperkowe risotto

Co podać do smakowitego kotlecika jagnięcego albo do bitki cielęcej? Ziemniaczki? Kuskus? Chlebek? Oj, wszystko już było. Tym razem mam ochotę na coś wytworniejszego. Na koperkowe risotto.



Koperkowe risotto
dla 6 osób
za Tessą Capponi - Borawską


500 g ryżu do risotto
duży pęczek koperku
1 cebula, drobno posiekana
1 kieliszek białego wina
ok 1 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
2-3 łyżki mascarpone
2-3 łyżeczki masła
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
10 g tartego parmezanu

Koperek umyć, oddzielić liście od łodyg. Liście posiekać, odłożyć.
Łodygi posiekać, zeszklić w garnku razem z cebulą na oliwie i maśle.
Dodać ryż, mieszać ok 2 minuty, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem.
Wlać wino, mieszając odparować.
Wlać 2 chochelki bulionu, odparować ciągle mieszając. Czynność powtórzyć, aż ryż będzie al dente (klejący, ale nadal stawiający opór zębom).
Na koniec dodać liście koperku, mascarpone, parmezan i ew. łyżeczkę masła. Dobrze wymieszać.
Gotowe!
Pasuje także do ryb.

4 komentarze:

  1. ziemniaczki, kuskus czy chlebek z wielką przyjemnością i ja zamieniłabym na taki ryż. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis :) może w końcu zrobię swoje pierwsze w życiu risotto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto pyszne praktycznie do wszystkiego;)
    Choć ja i tak wolę młode ziemniaczki z koperkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, teraz mnie naszła ochota na młode ziemniaczki z koperkiem i masłem...muszę iść na targ:)

    OdpowiedzUsuń