Można użyć dowolnych warzyw, byle by były zielone i świeże:)
W tej wersji - szparagi i brokuł, ale można też dorzucić zielony groszek lub szpinak.
Bomba kaloryczna, ale za to jaka smaczna.
Wiosenny makaron z warzywami i serem pleśniowym
dla 4 osób
350 g dowolnego makaronu
80 g sera pleśniowego (np. niebieski lazur)
kubeczek śmietanki 30%
pół pęczka szparagów
2 garści różek brokuła
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
oliwa do smażenia
parmezan do posypania
Makaron ugotować al dente.
Warzywa zblanszować we wrzącej wodzie, aby zmiękły.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki, zrumienić na oliwie.
Dodać warzywa, chwilkę podsmażyć.
Ser rozdrobnić, wrzucić na patelnię do warzyw, dodać śmietanę, poczekać, aż ser się w niej roztopi.
Dodać pieprz, wymieszać z makaronem.
Podawać od razu, posypane parmezanem.
Smacznego!
bardzo smakowite i faktycznie kaloryczne - śmietanka i ser. mniam.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Kinga
od długiego czasu chodzi za mną makaron z brokułami i serem! ojeju, nawet w internecie za mną chodzi (;
OdpowiedzUsuńzielono i makaronowo.. zdecydowanie pysznie
OdpowiedzUsuń