8 cze 2010

Wiosenny makaron z warzywami i serem pleśniowym

Można użyć dowolnych warzyw, byle by były zielone i świeże:)
W tej wersji - szparagi i brokuł, ale można też dorzucić zielony groszek lub szpinak.
Bomba kaloryczna, ale za to jaka smaczna.



Wiosenny makaron z warzywami i serem pleśniowym
dla 4 osób

350 g dowolnego makaronu
80 g sera pleśniowego (np. niebieski lazur)
kubeczek śmietanki 30%
pół pęczka szparagów
2 garści różek brokuła
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz
oliwa do smażenia
parmezan do posypania

Makaron ugotować al dente.
Warzywa zblanszować we wrzącej wodzie, aby zmiękły.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki, zrumienić na oliwie.
Dodać warzywa, chwilkę podsmażyć.
Ser rozdrobnić, wrzucić na patelnię do warzyw, dodać śmietanę, poczekać, aż ser się w niej roztopi.
Dodać pieprz, wymieszać z makaronem.
Podawać od razu, posypane parmezanem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. bardzo smakowite i faktycznie kaloryczne - śmietanka i ser. mniam.
    pozdrawiam, Kinga

    OdpowiedzUsuń
  2. od długiego czasu chodzi za mną makaron z brokułami i serem! ojeju, nawet w internecie za mną chodzi (;

    OdpowiedzUsuń
  3. zielono i makaronowo.. zdecydowanie pysznie

    OdpowiedzUsuń