Ładnie wyglądająca sałatka z kuskusu o zdecydowanym smaku orientalnych przypraw.
Szczególnie pasuje do ostrych skrzydełek z kurczaka.
Dobra w połączeniu z sałatką z rukoli.
Orientalny kuskus z granatem
dla 5-6 osób
inspiracja - Nigella Lawson
250g kuskusu
50g rodzynek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól świeżo mielona
1 łyżka masła
1/2 pęczka mięty, drobno posiekany
pestki z połowy granatu (resztę można zamrozić)
400 ml wrzątku (lekki bulion też byłby smaczny)
Kuskus wsypać do miski. Dodać przyprawy, wymieszać.
Zalać wrzątkiem, przykryć na 5 minut.
Zdjąć pokrywkę, dodać masło i wymieszać kuskus widelcem, tak aby ziarenka się rozkleiły.
Dodać miętę i granat. Jeszcze raz wymieszać. Przyprawić solą.
Smacznego!
zjadłabym z miłą chęcią. totalnie moje smaki;)
OdpowiedzUsuńJa też bym chętnie spróbowała. Takiego kuskusa jeszcze nie jadłam. To może być coś ciekawego. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze powinnas dopisac.. cudnie podany :-)
OdpowiedzUsuńcudowna jest zawartość tej miseczki
OdpowiedzUsuńZgadzam sie w pełni, dobre przyprawienie, dodatki ziół, ciekawych owoców, czy tez soku z nich i przypraw w okreslonych kombinacjach - cyni cuda. trenuję to na quinoa. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń