11 sty 2011

Kuskus dobrze przyprawiony

Ładnie wyglądająca sałatka z kuskusu o zdecydowanym smaku orientalnych przypraw.
Szczególnie pasuje do ostrych skrzydełek z kurczaka.
Dobra w połączeniu z sałatką z rukoli.



Orientalny kuskus z granatem
dla 5-6 osób
inspiracja - Nigella Lawson

250g kuskusu
50g rodzynek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól świeżo mielona
1 łyżka masła
1/2 pęczka mięty, drobno posiekany
pestki z połowy granatu (resztę można zamrozić)
400 ml wrzątku (lekki bulion też byłby smaczny)

Kuskus wsypać do miski. Dodać przyprawy, wymieszać.
Zalać wrzątkiem, przykryć na 5 minut.
Zdjąć pokrywkę, dodać masło i wymieszać kuskus widelcem, tak aby ziarenka się rozkleiły.
Dodać miętę i granat. Jeszcze raz wymieszać. Przyprawić solą.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. zjadłabym z miłą chęcią. totalnie moje smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bym chętnie spróbowała. Takiego kuskusa jeszcze nie jadłam. To może być coś ciekawego. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i jeszcze powinnas dopisac.. cudnie podany :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowna jest zawartość tej miseczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam sie w pełni, dobre przyprawienie, dodatki ziół, ciekawych owoców, czy tez soku z nich i przypraw w okreslonych kombinacjach - cyni cuda. trenuję to na quinoa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń