1 paź 2011

Prosta zupa pomidorowa z oliwą bazyliową

Bardzo prosta zupa pomidorowa, po prostu esencja pomidora.
Przepis jest autorstwa Jamiego Olivera z magazynu Kuchnia 9-2010, lekko przeze mnie zmodyfikowany (często pisze o modyfikacji przepisu chociaż w gronie smakoszy to słowo może się źle kojarzyć, widmo GMO jest cały czas groźne:))



Prosta zupa pomidorowa z oliwą bazyliową
dla 3 osób

1 kg bardzo dojrzałych pomidorów, tzw. na zupkę albo dojrzała lima
2 ząbki czosnku
listki i łodygi z jednego małego pęczka bazylii
1 łyżeczka cukru
sól morska i świeżo zmielony pieprz
ocet z wina Sherry
odrobina octu balsamicznego
100 ml oliwy dobrej jakości
3 łyżki masła

Cześć listków z bazylii umieścić w moździerzu, posypać solą i ucierać, dodając pozostałe liście, aż do uzyskania jednolitej papki.
Przełożyć (wraz z zielnym płynem) do słoika i zalać oliwą. Zakręcić, wymieszać.
Czosnek drobno posiekać, łodygi z bazylii także.
W garnku rozgrzać masło z odrobiną oliwy, zeszklić na nim czosnek z pokrojonymi łodyżkami bazylii.
Pomidory uprzednio pokrojone w dużą kostkę (nie trzeba ich obierać ze skórki) włożyć do garnka i zalać 100 ml wody.
Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu około 5 minut.
Doprawić octem i octem balsamicznym.
Zmiksować, przyprawić cukrem i solą oraz pieprzem.
Podawać polane oliwą bazyliową.
Zupę można schłodzić i jeść jako chłodnik.

Smacznego!

2 komentarze: