23 sty 2010

Makaron z wędzonym łososiem



Miał być przewodnik, a będzie makaron. Można sie było tego spodziewać:)

Nie jest to może objawienie, ale całkiem przyzwoite danie.


Spaghetti z porem i wędzonym łososiem

6 osób:

550 g makaronu
150 g wędzonego łososia (najsmaczniejszy będzie z całego kawałka, ale mogą być też plastry)
2 pory (tylko biała cześć)
szklanka śmietanki 18%
kieliszek białego wytrawnego wina
oliwa do smażenia
1 łyżka masła
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Pory przekroić na pól, wypłukać. Pokroić drobno w półksiężyce.
Łososia rozdrobnić.
Makaron ugotować al dente.

Oliwę rozgrzać razem z masłem na patelni, wrzucić pory.
Dusić, aż pory zmiękną. Dodać wino, zagotować.
Kiedy większość wina wyparuje, dodać śmietanę, podgotować. Posolić, popieprzyć.
Wymieszać z makaronem, natka i ryba. Od razu podawać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz