1 sty 2010

Kuskus na salony (tzn. na przyjęcia)


Przepis Pascala na kurczaka z harrisą przerobiłam na sałatkę z kurczakiem. Jedynym moim wkładem było pokrojenie piersi z kurczaka i wymieszanie z kuskusem. Składniki i ich proporcje pozostawiam bez zmian, gdyż są idealne. Doskonała sałatka na przyjęcia (jak wczorajszy Sylwester na przykład). Co prawda kurczak nie wyszedł mi tak ładnie spieczony jak Pascalowi w TV, ale mięsko było bardzo mięciutkie i delikatne, a przecież to jest najważniejsze.

Sałatka z kurczakiem i kuskusem

8 osób

3 pojedyncze piersi z kurczaka
harissa
350 ml bulionu z kury
300 g kuskusu
1 cebula czerwona pokrojona w drobne piórka
2 łyżki oliwy
skórka otarta z 1 cytryny
2 pomidory
200 g fety
1 pęczek mięty

Doprawić kurczaka solą i pieprzem, posmarować harrisą. Ułożyć w formie do zapiekania.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Piec kurczaka ok. 25 minut, raz obracając mięso.
Kuskus połączyć z cebulą, zalać gorącym bulionem i przykryć folią aluminiową. Kiedy kuskus napęcznieje, rozdrobnić go widelcem.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Liście mięty posiekać, dodać razem z pomidorami do kuskusu. Zetrzeć skórkę z cytryny. Dodać fetę pokrojoną w kostkę.
Kurczaka wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić w kostkę i wymieszać z sałatką.
Smacznego!

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:
http://poprostugotuj.home.pl/index.php?page=11&recipe=807

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz