10 lut 2010

Przyszła wiosna


Gdzie?
Kiedy?
Nie zauważyłam?!

W Krakowie -6 °C, a pod moim oknem przekupki sprzedają bazie.
Bezczelny przejaw wiosny na ośnieżonym chodniku.
Skąd one je wzięły?!
Ze szklarni?...A może to bazie genetycznie modyfikowane, odporne na zimno:)?
Kupuję!
Są dla mnie światełkiem w tunelu, płomykiem nadziei.
Tak jakby wiosna mówiła: ”Wytrzymaj! Jestem tuż za rogiem, niedługo przyjdę”.

Czekając na wiosnę zrobiłam trójkąciki ze szpinakiem i serem feta.
Szpinak to jedno z moich ulubionych warzyw, tuż za dynią, a przed marchewką.


Trójkąciki z serem feta i szpinakiem
6 osób jako danie główne lub dla 12 jako przystawka

300g liści szpinaku
2 ząbki czosnku
270g sera feta (ja prawie zawsze używam typu feta, firmy Mlekovita)
2 garści orzeszków pinii
1 jajko
sól, pieprz
opakowanie mrożonego ciasta filo

Ciasto wyjąć z zamrażalnika na 2 godziny przed pieczeniem pierożków.
Szpinak zblanszować, odsączyć.
Na suchej patelni uprażyć nasionka pinii, wystudzić, posiekać.
Utrzeć na gładko fetę z jajkiem, dodając sól i pieprz.
Wycisnąć czosnek i dodać do masy. Wsypać orzeszki pinii. Szpinak pokroić i wymieszać z serem.

Ciasto filo pokroić na trzy części, uzyskując długie płaty szerokości ok. 5-6 cm.
Każdy pojedynczy płat składać na pół. Na dole płatu układać łyżeczkę farszu. Składać trójkąciki, najpierw trójkącik do prawego boku, potem do lewego i tak do końca płatu (ciężko).

Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec pierożki ok. 25 minut.
Podawać z jogurtem greckim wymieszanym ze świezymi posiekanymi ulubionymi ziolami.

Smacznego!



Trójkąciki są bardzo smaczne, ale niestety trochę suche. Podejrzewam, iż moim błędem było nie posmarowanie ich olejem przed pieczeniem (myślałam, że ciasto filo jest bardziej zbliżone do francuskiego). Spróbowałam podgrzać trójkąciki na rozgrzanej oliwie i już były miększe. A pewnie smażone na głębokim tłuszczu to by było to!

1 komentarz:

  1. Bardzo fajna przystawka, szpinak i feta to coś co lubię, ale chyba nie skuszę się na filo- dopiero co oswoiłam ciasto francuskie :) Też używam fety Mlekovity do tego typu rzeczy, świetnie się komponuje z warzywami na ciepło.

    OdpowiedzUsuń