2 cze 2010

Żeberka w rabarbarowej marynacie z makaronem

W kalendarzu późna wiosna, za oknem późna jesień. Zamiast narzekać trzeba próbować korzystać z produktów sezonowych, których tym razem na targu jest troszkę mniej i są ciut droższe. Ale co tam.
Tym razem rabarbar!
W niespotykanym dla siebie połączeniu - z mięsem! Świetny pomysł na urozmaicenie prostych żeberek.
Na podstawie przepisu Jamiego Olivera z mojej jak na razie jedynej jego książki Jamie Oliver w domu.



Żeberka w rabarbarowej marynacie z makaronem orientalnym
dla 2 osób

na mięso:
0,5 kg żeberek wieprzowych, pokrojone na pasy szerokości 4 cm
200g rabarbaru, umytego i pokrojonego w małą kostkę
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 papryczka chili, wypestkowana i pokrojona w paseczki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
świeży imbir, kawałek długości 2cm, obrany i posiekany

dodatkowo:
200g makaronu soba
sól morska i świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
3 dymki, pokrojone w paseczki
1 papryczka chili, wypestkowana i pokrojona w paseczki
pojemnik mieszanych kielków
1 łyżka sosu sojowego

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blasze ułożyć kawałki mięsa.
Składniki marynaty zmiksować w malakserze na gładką masę, posmarować nią żeberka. Na blachę wlać około 1/3 szklanki wody. Wszystko wymieszać, przykryć folią aluminiową.
Piec 1,5 godziny.

Ugotować makaron, odcedzić.
Upieczone żeberka usmażyć na oliwie w woku, resztkę sosu z blachy odstawić.
Zarumienione żeberka odłożyć na bok. Na patelnię przelać sos z pieczenie, dodać łyżkę sosu sojowego, sól, pieprz, wymieszać. Połączyć z makaronem, posypać dymką, papryczką chili i kiełkami.
Podawać razem z żeberkami.

Smacznego!

1 komentarz: