16 paź 2010

Spaghetti z kolorową papryką

Papryki kolorowe jak jesienne liście - żółte, czerwone, czasem jeszcze zielone, znajdą się też brązowe, ale tych może lepiej nie jeść.
Pyszne danie, rozgrzewające i poprawiające nastrój.



Spaghetti z kolorową papryką
dla 4 osób

2 żółte papryki
2 czerwone papryki
mała papryczka chili
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów wraz z sokiem
100g boczku wędzonego
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki kaparów ze słoiczka
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz, świeżo mielone
3 łyżki oliwy
400g spaghetti
parmezan do posypania

Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać.
Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paseczki.
Chili oczyścić z nasion i białych błonek, drobno posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej boczek.
Dodać czosnek i cebulę, natkę pietruszki i papryki (nie chili).
Dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać pomidory z puszki, chili, posolić, przyprawić oregano, bazylią i pieprzem.
Dusić, aż pomidory się rozpadną (około 15 minut), w połowie duszenia dodać kapary.
W czasie kiedy sos się dusi ugotować makaron al dente.
Odcedzić, połączyć z sosem.
Podawać ze świeżo tartym parmezanem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wspaniałe, bo taakie kolorowe...
    Lubię mieć lato jesienią na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne jedzonko i takie kolorowe, az mnie chetka bierze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. te kolory są niesamowicie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i co tu się dziwic, że humor poprawia - już się tak optymistycznie kolorowe...

    OdpowiedzUsuń